IV Trobada d’alumnes de llatí de 4t d’ESO

28 de març (ANTE DIEM QUINTUM KALENDAS APRILES)

La Via romana del Capsacosta és una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d'un període històric de gran transcendència per al nostre país.

En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta. Des de Figueres entrava cap a la zona de muntanya, i després de travessar la plana de Bianya s'enfilava pel Capsacosta i seguia cap al coll d'Ares, per tornar a enllaçar després, ja dins la Gàl·lia, amb l'esmetada via principal.

Els murs, guarda rodes i tota la resta d’altres elements de la Via romana del Capsacosta posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere. Un dels camins d'itinerància ressegueix la Via romana del Capsacosta, des de Sant Pau de Segúries (Ripollès) fins al pas dels Traginers (Vall de Bianya).

Instruccions

CAMINANT PER LA VIA ROMANA DEL CAPSACOSTA

El Treball consistirà en fotografiar les parts més sifnificatives de la via romana. Aquestes ja les anireu descobrint al llarg de les quatre etapes en què està dividida la ruta.
Mentre aneu caminant haureu de trobar i fotografiar les  parts que es detallen a continuació i enviar-les a: jtrivin2.viaannia@blogger.com. Tot seguit quedaran exposades automàticament al blog.

1a. etapa: De Sant Pau de Segúries al Coll de Capsacosta:

1. Mil·liari explicatiu del recorregut de la Via.
2. Paviment de la via romana (el veurem clarament al tram recte final d’aquesta etapa que arriba al cim del coll del Capsacosta).

2a. etapa: Del Coll de Capsacosta a Can Sargantana:

3. Traçat de la via en “serpent” . 
4. Plataformes de gir quadrades. 
5. Fileres de pedres que delimitem els dos extrems de la via. 
6. Pilons guarda-rodes
7. Murs de contenció
8. Desaigües
9. Roderes.

3a. etapa: De Can Sargantana als Hostalets de Capsacosta:

10. El paisatge (podeu triar vistes de la Vall de Bianya, les vies de comunicació actual enfront de l’antic camí romà, o alguns elements de la vegetació o dels animals del bosc).

4a. etapa: Dels Hostalets de Capsacosta a la Coromina:

11.  L’arquitectura rural (alguna casa o element arquitectònic que us cridi l’atenció).


En total cada grup haureu de penjar 12 fotografies , 11 de les diferents parts del recorregut i finalment una que heu de fer durant el camí segons el vostre criteri, és a dir que  sigui molt creativa i original. Aquesta la penjareu a la pàgina d'inici del bloc sota el títol: "caminant per la via".

En cada fotografia han d'aparèixer, com a mínim, dos alumnes del vostre grup i posar-hi el títol del nom del grup + l'element fotografiat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada